vineri, 21 decembrie 2018

Releu pas cu pas, varianta 2

Salut,

Pentru aceasta postare nu voi avea de gand sa iti las scris foarte mult doar un amanunt as vrea sa mentinez si anume ca asa cum circuitul electric cap scara are doua scheme de montaj, asa si acest circuit are doua si iti voi prezenta a doua varianta de montaj a circuitului releu pas cu pas.



Succes!

Releu pas cu pas, varianta 1

Salutare,

In aceasta postare vreau sa iti prezint cum se face legarea corecta si totodata vei avea bucuria ca vei vedea cat de usor se face legarea, lucru care te va incanta foarte mult.
Am incercat sa iti prezint in asi foarte simpli cum se face aceast circuit pentru a iti fi mai usor sa  aplici la tine acasa si a nu iti crea singur neplaceri, daca vei respecta cele indicate sa stii ca te vei bucur a de un iluminat asa cum ti-ai dorit.

Acest circuit se aseamana cu circuitul cap scara + cruce si aduce un plus ca nu mai e necesar sa folosim tot atat de mult fir ca la cel cap scara. dar ca si costuri e mai scump acesta pentru ca teleruptorul e cel ce ridica pretul circuitului acesta.


luni, 1 ianuarie 2018

Cap scara cruce (schema circuit electric)

Salutare,

Bine ai venit si sper sa pleci mai bogat informativ dupa aceasta prezentare!.

In aceasta postare vreau sa iti prezintr schema circuitului electric cap scara + cruce. La acest circuit se pot adauga pana la 5 invertitoare (cruci), un total de 7 cu cele doua cap scara, denimite si deviatoare.
Acest circuit e numai bun sa il montezi in camerele cu 2 usi, sau camera unde dormi, ducandu-ti un invertor sau deviator langa pat, pentru a-ti fi mai usor sa aprinzi sau sa stingi lampa.


In continuare vreau sa iti prezint pasii care i-am facut in realizarea acestei scheme!.

Materiale necesare si sculele de lucru.
Materialele necesare de care am avut nevoie pentru realizarea acestei scheme cap scara cruce, sunt:
- 2 intrerupatoare cap scara
- 1 intrerupator cruce
- doze intrerupatoare si o doza pentru fire
- fire de 1,5
- siguranta de 10 A
- dulie cu bec

Asezarea sigurantei, de sus in jos, prin impingere




Am ales sa arat cum se fixeaza firele in partea de sus a sigurantei.
Se intalnesc situatii si situatii cand vrei sa desfinteti panoul de sigurante vechi (patronii in termenii populari sau sigurante fuzibile in termeni tehnici) si sa pui un panou cu sigurante automate,ca cea din imagine si dupa ce ai eliminat totul constati ca de la nisa la vechiul panou ai gasit doua fire de aceasi culoare si in cazul in care usita de la siguranta unde este nisa e sigilata, asta inseamna ca vei lucra pe direct si tocmai asta vreau sa iti explic prin imaginile urmatoare.

Am reusit sa identificam faza si ii punem un semn de identificare, apoi izolam ambele fire ca sa nu avem surprize cand ne miscam pe langa fire.
Primul fir care il fixam in siguranta este cel de FAZA, pentru ca sa ne protejam in caz de atingere accidentala!




Apoi urmatorii pasi sunt mai usori, odata fixate firele care vin de la nisa in siguranta, putem da siguranta pe mod oprit si putem lucra fara frica mai departe.
Plecam de la siguranta cu doua fire *rosu si albastru* si le ducem in doza unde vrem sa montam acest circuit.
!!! Dimensiunea firelor de la siguranta spre doza sa fie de 4mm pt firele care vor fi intrebuintate pentru prize si 2,5mm pentru firele care le vom folosi pentru a lega circuitul de iluminat!!!
si din doza in doza sa plecati tot cu aceleasi dimensiuni, dar din doza spre aparate se va pleca cu fir de 1,5mm pentru intrerupator si bec si de 2,5mm entru firele de prize.


Pasul care l-am facut aici a fost sa montez becul si sa trag firele (1,5mm) pana la doza si firul albastru din doza l-am legat de firul albastru care duce la bec, pentru ca NULUL este cel care se duce la bec, e o greseala sa ducem faza direct la bec.
Celalat fir ramane in asteptare pana aducem firele de la intrerupator la doza.



Am plecat cu fir rosu de la doza si l-am dus la primul intrerupator CAP SCARA. Firul rosu care pleaca din doza il legam cu firul rosu din doza pentru ca reprezinta faza si FAZA o ducem intotdeauna la intrerupator.

Firul rosu (faza) il asezam in lacasul din mijloc. asa arata schema de pe el, asa facem, dar acest lucru nu e valabil la toate intrerupatoarele, difera asezarea firului Faza, de la producator la producator.

Apoi in partea laterala asezam firele care urmeaza sa le legam cu 
urmatorul intrerupator si anume cu cel de CRUCE.


Legarea firelor rosii

De observat, am ales sa folosesc altceva pentru izolarea firelorm am ales 
aceste piese de izolare pentru ca e mai usor, rapid si mult mai eficient. 

Venim cu acele doua fire de la primul intrerupator CAP SCARA
la urmatorul intrerupator si anume la cel CRUCE. 

De mentionat, a se verifica schita de pe spatele intrerupatorului. in cazul meu am asezat firele care le-am adus in partea de sus a intrerupatorului, nu e o regula, pentru ca le putem pune si jos, doar sa nu le punem altfel si anume sus si jos firele pe care le-am adus.
Dupa fixarea lor sus ne legam cu alte doua fire in partea ramasa libera si anume in cea de jos.


Firele care le-am legat in partea de jos le ducem spre urmatorul intrerupator CAP SCAR|A si le legam identic ca la primul intrerupator si anume in partea laterala sus si jos.


Introducem si firul maro (care reprezinta faza si trebuie dus direc la bec), 
in partea din mijloc sus.


Firul maro care l-am legat la intrerupatorul cap scara il aducem 
direct la doza ca din doza sa continuam ducandul la bec.

Cu legarea ultimului fir avem deja terminati toti pasii.

Mutam siguranta pe mod pornit si urmeaza sa verificam ceea ce am realizat.





Sistem functional si tie iti va iesi daca respecti schema.

Dumnezeu cu noi pana ne revedem si sa va reuseasca ceea ce doriti sa faceti!